Kompetensgapet är det största säkerhetsproblemet – AI kan vara en lösning
PUBLICERAD 31/7/2024
Lästid ca 2 min
Krönika

Kompetensgapet är det största säkerhetsproblemet – AI kan vara en lösning

Svårigheter att få tag på kompetent IT-personal leder till en mängd utmaningar: suboptimerade lösningar, driftsproblem, projektförseningar, missade möjligheter till intäkter och mer. Men det kanske största problemet är att svårigheter att hitta IT-personal leder till cybersäkerhetsluckor. Att använda AI är ett sätt att hantera utmaningarna.

Kompetensbristen inom IT är inget litet problem. Enligt en studie gjord av TechSverige behövs 18 000 nya experter årligen i Sverige. Om luckorna inte fylls riskerar bristen på cybersäkerhetsexperter att påverka kritiska säkerhetsoperationer. Det kommer helt enkelt inte att finnas tillräckligt med människor för att stoppa attacker och optimera säkerhetsarkitekturer. Resultatet är förlorad data, stöld och driftstörningar.


Kompetensbristen inom IT är inget litet problem. Enligt en studie gjord av TechSverige behövs 18 000 nya experter årligen i Sverige.


Det är inte bara svårt att rekrytera ny personal, utan också att utbilda dem. Fastlys egna undersökningar visar att 41 procent av nordiska säkerhetsexperter anser att nyrekryteringar inom cybersäkerhet inte har tillräcklig teknisk kompetens.


AI har potential att göra det möjligt för team att undersöka
mer relevanta varningar med större effektivitet.


AI kan hjälpa till att lindra bristen på cybersäkerhetspersonal och kompetensgapet. AI och maskininlärning används i allt högre grad för att automatisera upptäckt av hot och anomalier. Det innebär ett minskat beroende av mänsklig expertis. Enkelt uttryckt kan människor inte analysera lika stora mängder data som AI-lösningar. Förutsägelsekapaciteten skiljer sig också mellan människor och AI. Dessutom är cybersäkerhetsverktyg benägna att generera många falska positiva resultat, vilket bidrar till "varningströtthet" och ökar risken för att förbise äkta varningsskyltar. AI har potential att göra det möjligt för team att undersöka mer relevanta varningar med större effektivitet.

AI hjälper inte bara att hantera akuta hot och attacker. AI kan användas för att förbättra utvecklingen av robusta säkerhetsprotokoll och system. Genom att simulera cyberattacker kan AI-lösningar hjälpa säkerhetsteam att identifiera sårbarheter i nätverk och applikationer och ge dem bättre möjligheter att arbeta proaktivt. AI-baserade säkerhetslösningar kan också göras anpassningsbara för att hantera nya typer av hot.

Här är några exempel på effektiv användning av AI inom cybersäkerhet

  • Förutsägelse av säkerhetshot.
    Med AI är det möjligt att analysera stora mängder data för att upptäcka mönster och förutsäga hot.
  • Analys av programkod för att hitta sårbarheter.
    Med avancerade algoritmer är det möjligt att upptäcka sårbarheter mycket snabbare och mer exakt än vad människor är kapabla till.
  • Hantering av storskaliga säkerhetslösningar.
    Ju mer digitaliserade organisationer blir, desto mer komplexa blir deras IT-miljöer. AI-lösningar underlättar automatisering av rutinuppgifter som patchning, nätverksövervakning och att säkerställa efterlevnad av säkerhetspolicyer. Dessutom, automatisering av uppgifter som traditionellt utförs manuellt gör det möjligt för cybersäkerhetsteam att allokera sina resurser till innovation inom andra områden. Generativ
  • AI kan bidra till effektivare säkerhetsutbildning.

Användningen av AI i cybersäkerhet ger både bättre säkerhetslösningar och lättnad till säkerhetsteam. Men AI medför också ökade risker, eftersom cyberbrottslingar ofta är snabbare att använda AI-lösningar för att begå brott än deras offer är att skydda sig själva. Moderna lösningar, i form av AI, kan hjälpa till att hantera utmaningar inom cybersäkerhet.

Dr Liam Mayron, Staff Product Manager på Fastly