Låt oss bygga en arbetsplats där inkludering står i centrum
Foto: Emil Adén
PUBLICERAD 9/8/2024
Lästid ca 4 min
Krönika

Låt oss bygga en arbetsplats där inkludering står i centrum

Stockholm Pride har precis avslutats och ännu en gång kantades Stockholms gator med prideflaggor. Statliga myndigheter, civilsamhället och stora företag vill synas i prideparaden och i parken.

Arbetslivet domineras av den heteronormativa kulturen

Diskussionen om HBTQ+ personers rättigheter och synlighet är långt ifrån över och pride behövs. Trots att många framsteg har gjorts genom åren så kvarstår betydande utmaningar, särskilt inom arbetslivet som domineras av den heteronormativa kulturen. Denna norm, inte bara på arbetsplatsen utan även i samhället i stort, tvingar ofta HBTQ+-personer till en vånda av att behöva komma ut inte bara en gång utan återkommande. Det är en process som upprepas i varje nytt sammanhang på och utanför arbetsplatsen. Det tillsammans med rädslan för vilken reaktion som följer på att komma ut skapar stress.


För HR-chefer och ledare innebär detta att vara medveten om
de utmaningar HBTQ+-personer ställs inför.


Att skapa en inkluderande arbetsmiljö är därför avgörande för att alla medarbetare ska känna sig accepterade och respekterade på sin arbetsplats. För HR-chefer och ledare innebär detta att vara medveten om de utmaningar HBTQ+-personer ställs inför och att aktivt arbeta för att skapa en inkluderande kultur.

På de arbetsplatser jag har haft genom mitt yrkesliv har jag flera gånger upplevt hur gränslösa kollegor kan vara och ställa de mest närgångna frågor som aldrig skulle ställas till en heterosexuell kollega. Frågor som t.ex. "vem är man och kvinna i ert förhållande" är påträngande och exemplifierar hur HBTQ+-personer ses som annorlunda och exotiska. Kan väl tillägga att ovan fråga är en av de snällare och andra inte bör återges här!

Jag har också upplevt, tillsammans med många andra, att kollegor undrar "Varför måste han alltid prata om att han är homosexuell?" En konstig fråga kan tyckas, men varje gång jag nämner min man i vanliga samtal tolkas det som att jag hävdar min sexualitet, trots att det är lika naturligt för mig att prata om min familj som det är för heterosexuella att prata om sina familjer.


Idag är det min man som hämtar.


Diskriminerande kommentarer och attityder kommer ofta fram i oskyldigt kallprat, ni vet det som sker över en kopp kaffe eller lunch. Frågor som "Vad jobbar din fru med?" eller "Hur delar du och och mamman på hämtningen?" kan leda till förvånade och ibland obekväma tystnader när jag svarar att idag är det min man som hämtar.

Undersökningar visar att många HBTQ+-personer väljer att inte vara öppna om sin sexualitet på jobbet. Det kan först ses som deras individuella val och många intalar sig själva att det är en privatsak. Detta kan ses som en form av självförnekelse och en ursäkt för att inte behöva bryta normen och vara öppen. En heterosexuell person behöver aldrig fundera över liknande frågeställningar. Att ständigt behöva väga sina ord och välja sina strider är en påminnelse om att vi fortfarande lever i ett samhälle som inte fullt ut accepterar och respekterar personer som bryter den rådande normen och att inte kunna vara fullt ut sitt rätta jag bidrar till att personen inte fullt ut kommer prestera som den kan göra i en trygg miljö.

Som HR-chef och ledare kan du göra en stor skillnad och några konkreta åtgärder är:

  • Främja användningen av inkluderande språk. Använd termer som "partner" i stället för att anta kön eller sexuell läggning på den du pratar med.
  • Skapa och kommunicera tydliga riktlinjer och policies som skyddar mot diskriminering baserad på sexuell läggning och könsidentitet.
  • Utbilda alla medarbetare om HBTQ+-frågor och mångfald för att öka förståelsen och respekten på arbetsplatsen.
  • Visa stöd genom att delta i HBTQ+-evenemang och initiativ, vilket signalerar att företaget värdesätter mångfald och inkludering.

Det ultimata vore förstås en värld utan heteronormen där en HBTQI+ person inte längre skulle behöva komma ut i varje ny situation. En värld där varje person, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, kan vara sig själv utan att mötas av osäkerhet eller rädsla. En värld där mångfald verkligen firas och inkludering är en självklarhet. Den världen har vi inte idag så tänk gärna på det nästa gång du utgår ifrån att en kollega tillhör normen. Använd könsneutrala uttryck och i exemplet ovan skulle ordet "partner" fungera bättre än man/kvinna! Kanske får du svaret du förväntat dig, men skulle personen i fråga inte vara en del av normen så har du fått din kollega att känna sig inkluderad och bemött med respekt.

Låt oss alla bidra till en arbetsplats och ett samhälle där ingen behöver känna sig tvingad att dölja sitt rätta jag!

Emil Adén

Läs mer på HRnytt: Emil Adén - Ny krönikör på HRnytt


Om Emil Adén

Emil Adén, Sverigechef på analys- och employer branding-företaget Universum, är nu en återkommande krönikör här på HRnytt. Han är en erkänd profil inom HR med mångårig erfarenhet från både Nordea och Trafikverket.
Se Emils LinkedIn här.