Skvallra snällt – bli en motvikt till skitsnacket
Foto: Antoni Lacinai
PUBLICERAD 4/7/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Skvallra snällt – bli en motvikt till skitsnacket

De allra flesta av oss vill ha en arbetskultur där vi trivs, är vänliga och hjälper varandra. Vi vill känna att chefen bryr sig om oss, att kollegorna säger ”god morgon”, och att vi får beröm när vi gjort något bra. Det är dags att öka nivån av omtänksamhet!

Så vad är poängen med att vara god, hjälpsam och snäll? Det finns flera.

  • Vi mår själva bättre.
    Vi får en belöningskick av att hjälpa andra. Vi minskar vår stress och känner mer tillit, välbefinnande och närhet till andra.
  • De vi möter och hjälper mår också bättre.
    De känner sig sedda och bekräftade, en del av guppen.
  • Människor vi INTE möter kommer också att må bättre.
    Känslor smittar i flera led. Om du blir glad av ett möte med någon så kommer du att skicka det vidare till nästa person du möter som i sin tur gör samma sak. Win/win/win
  • Det är en motvikt mot allt jämmer och elände vi matas med från bittra människor på jobbet och troll på sociala medier vars uppgift är att göra oss förbannade.
  • Det är lönsamt.
    Det finns hur många studier som helst som visar att människor som mår bra är mer produktiva, kreativa, engagerade och att kunderna uppskattar det. Allt detta ger en högre lönsamhet.

Så hur kan vi visa mer omtanke som chef, ledare, kollega?

Här är mina fem bästa tips

  1. Börja dagen med ett leende.
    Ge ett leende till alla du möter, det kostar inget men ger mycket tillbaka. De kommer att spegla sig i ditt leende. Säg ”God morgon” istället för att glo ner i din telefon.
  2. Visa uppskattning.
    En enkel komplimang kan förändra någons hela dag. Var generös med dina vänliga ord. Till exempel ett enkelt: ”TACK”
    • plus: Ge beröm.
      Folk älskar beröm – och det ökar också prestationen (högpresterande team har 6x fler positiva interaktioner än genomsnittet)
  3. Gör goda gärningar.
    Håll upp dörren, fråga kollegan om de vill följa med på lunch, ge av din tid till någon som behöver det. Små handlingar av omtanke gör stor skillnad.
  4. Skvallra snällt.
    Gör ett medvetet val att stoppa gnäll och skitsnack istället för att skicka vidare. Om du ska skvallra så berätta hellre om något eller någon som fick dig på gott humör
  5. Tänk på de som gör dig glad.
    Det blir inte bara ett intellektuellt minne utan också ett emotionellt minne. Vips blir du själv gladare och kan smitta andra.

Men finns det en risk att man är "för snäll" och att man visar för mycket omtanke? Nej. Problemet är inte att vi är för snälla eller visar för mycket omtanke. Vi behöver istället visa mycket mer omtanke.

Däremot kan vi behöva flytta fokus på vår omtanke. Det är till exempel inte snällt mot någon att du är tyst när en medarbetare beter sig illa mot någon annan. Det är svagt. Här behöver du visa omtänksamhet mot hela gruppen. Det är heller inte omtänksamt mot dig själv att vika ner dig i alla diskussioner eller gå med på sånt du inte vill. Ta på din egen syrgasmask! Kalla det gärna för en hälsosam hållbar egoism om du vill.

Hur gör ni på er arbetsplats? Och vilket tips går du igång på? Hitta mig på LinkedIn och berätta ^_^

Tack för att du läser mina tankar //Antoni Lacinai

Se Antoni på TV4 Klicka här

Läs mer på HRnytt:

Sitter du nära den som GÖR eller den som STÖR?

Det är ALLTID chefens fel - Men inte alltid samma chef…

Se målet bortom målet


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.